Az itt szereplő ismertetés rövidített változata a "Várak, kastélyok, templomok" c. kiadványsorozat (ezzel a címmel folyóirat, évkönyvek, digitális kiadványok jelentek meg a történelem, épített örökség és turizmus témákban) 2019-es évkönyvében jelent meg.

További részletek:

Hátra Kezdőlap Előre






 
 
 

Templomok a varég-görög kereskedelmi út mentén, Kijev

         Kijevben emeltek legkorábban kőből és téglából templomot, a tekintélyes méretű Szófia székesegyház 1036-ban, nevét a konstantinápolyi Hagia Szófia székesegyháztól kapta. A XVII. századi átépítés miatt kívül elvesztette bizánci jellegét, az akkori lengyel befolyás hatása alatt erősen barokk kinézete van, a templombelső töredékesen megőrződött mozaikjai és freskói viszont csodálatra méltóak.



A kijevi Szófia székesegyház, a vakolat nélküli részeken láthatók az eredeti falak



A kijevi Szófia székesegyház, így nézhetett ki eredetileg

    

A kijevi Szófia székesegyház belseje, néhány mozaik: Orans motívum az apszisban, illetve Szent Lőrinc



Az Utolsó vacsora jelenete, Szófia székesegyház

         Egy másik templom is épült ebben az időben, sőt, az építés kezdésének ideje korábbra tehető, valószínűleg az első nagyméretű templom volt Kijevben a Gyeszjatyinnaja templom 989-ben. Mára csak az alapjai maradtak meg, állítólag a tatárok rombolták le, a feltételezések szerint kőtörő fegyverek segítségével. A templom neve arra utal, hogy a fejedelmek által beszedett tizedből fedezték az építés költségeit.



A Gyeszjatyinnaja templom alaprajza

         A fenti két templomon kívül még több templom is épült Kijevben a mongol betörésig, aránylag több, mint a korabeli Rusz más városaiban, azonban napjainkra egyetlen templom sem maradt meg eredeti formájában, a későbbi lengyel és görög-katolikus befolyás következtében. A XI. század utolsó harmadában épült az ugyancsak erősen átépített formában fennmaradt Uszpenszkij székesegyház a Kijevi-Pecsorszkij kolostorban. Pár évtizeddel később, már a XII. század elején épült a kolostor bejárata felett a Szentháromság templom, mára teljesen barokk formában. Emellett még említést érdemel a Mihály arkangyal templom a Vidubickij kolostorban, az eredeti részletek itt is vakolat nélkül láthatók.



Uszpenszkij székesegyház, Kijevi-Pecsorszkij kolostor, 1076.

   

Szentháromság templom, Kijevi-Pecsorszkij kolostor, 1108., illetve Mihály arkangyal templom, Vidubickij kolostor, 1070-1088.

         A XII. század folyamán is épültek templomok Kijevben, mára többnyire erősen átépített vagy "újjáépített" formában fennmaradt néhány. Példa az "újjáépített", azaz az eredeti templomra semmiképp nem emlékeztető templomra a Mária Mennybemenetele templom, amely eredetileg 1132-1136 között épült, többször átépítették, 1935-ben a szovjet hatalom lebontotta, majd az ukránok 1997-98-ban "újjáépítették". Egyébként hasonló sorsra jutott a Mihály arkangyal "aranytetős" székesegyház is, szintén 1997-98-ban született "újjá".

    

Mária Mennybemenetele templom a XX. század elején és napjainkban



Kijev, Mihály arkangyal "aranytetős" székesegyház, eredetileg XII. század, ma a korábbi barokk formájában építették újjá



A székesegyházból megmentett mozaik, ma a Szófia székesegyházban lehet megtekinteni



A székesegyházból megmentett mozaik, Szent Demetert ábrázolja

         Végezetül a kijevi templomok sorában lássunk még két templomot, mindegyik a felismerhetetlenségig átépített formában látható mára.

   

Kijev, Alexandriai Szent Kirill és Atanász temploma, 1139., Szpasz temploma Beresztovban, XII. sz.