Az itt szereplő ismertetés rövidített változata a "Várak, kastélyok, templomok" c. kiadványsorozat (ezzel a címmel folyóirat, évkönyvek, digitális kiadványok jelentek meg a történelem, épített örökség és turizmus témákban) 2019-es évkönyvében jelent meg.

További részletek:

Hátra Kezdőlap Előre






 
 
 

Templomok a varég-görög kereskedelmi út mentén, Kijev tágabb környezete

         I. (Szent) Vlagyimir kijevi nagyfejedelem halála után a fiai között hosszas testvérharcok dúltak, de 1024. után kiegyeztek egymással, Bölcs Jaroszlav kijevi nagyfejedelemként a Dnyeper jobbpartán levő területeket birtokolta, míg Msztyiszlav csernyigovi fejedelemként a Dnyeper balpartján uralkodott. Feltehetőleg az 1030-as évek elején fektette le Msztyiszlav az első csernyigovi templom, a Szpaszo-Preobrazsenszkij (Megváltó Színeváltozása) székesegyház alapjait, gyakorlatilag egyidőben a kijevi Szófia székesegyház építésével. A székesegyház hosszú ideig megőrizte eredeti formáját, csak az 1756-ben bekövetkezett tűz után került sor átépítésekre. Sajnos a tűzvész következtében tönkrementek a XI. századi freskók. Az átépítések ellenére sokkal jobban megőrződtek az eredeti formák, csak a homlozat két oldalán levő tornyok és déli oldalon hozzátoldott előépítmény rontják az összképet, az apszis felől hitelesebben tükrözi a korabeli látványt.

    

Csernyigov, Szpaszo-Preobrazsenszkij székesegyház

         Majdnem egy évszázaddal később, 1115-23 körül épült egy másik székesegyház Csernyigovban, a Boriszoglebszkij székesegyház (Borisz és Gleb I. Vlagyimir kijevi nagyfejedelem fiai voltak, idősebb bátyjuk Szvjatopolk ölte meg őket és ők lettek az első orosz szentek). Sajnos a templomot nem kímélte a sors, a tatárok kirabolták, a XVII. század elején leégett, a helyreállítás során teljesen átépítették a lengyelek barokk stílusban. A II. világháború alatt gyakorlatilag megsemmisült. 1947-58 között "restaurálták", természetesen egy teljesen új templomot építettek.

    

Csernyigov, Boriszoglebszkij székesegyház a XVII. században és ma

         A teljesség kedvéért szerepeljen még két csernyigovi templom. Az Illés templom a XII. században épült, mai barokk stílusú alakját a XVII-XVIII. században nyerte el. A Szent Paraszkeva templom a XII-XIII. század fordulója körül épült, szintén maximálisan átépítették a későbbiekben. Miután a II. világháborúban szinte teljesen megsemmisült, a Boriszoglebszkij székesegyházhoz hasonlóan újrateremtették.

    

Csernyigov, Illés próféta templom és a Szent Paraszkeva templom

         Kijev tágabb környezetében még négy települést lehet megemlíteni a XI. és XII. századból származó templomokkal összefüggésben, de ezek a templomok vagy megsemmisültek (Perejaszlavl, Osztyor), vagy teljesen átépített formában állnak (Kanyev, Ovrucs). Osztyorban a volt Szent Mihály templom (épült 1098.) megmaradt apszisából jött létre a Jurjev kápona, amelynek falán korabeli freskótöredék látható. Ovrucsban a Vaszilij templom esetében talán az átépítés az eredeti templomot sokkal jobban megőrizte, mint a fentiekben ezt látni lehetett. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a XIX. század végére romokban állt ugyan a templom, de a romok nagyméretűek voltak és lehetővé tették a hiteles újjáépítést. Másrészt az restaurálás eredményességéhez nagyban hozzájárult, hogy a neves orosz és később szovjet építész, Scsuszev vezette a munkálatokat még az első világháború előtt (később ő tervezte Moszkvában a Vörös-téren a Lenin-mauzóleumot).



Perejaszlavl, több templom alaprajza

    

Osztyor, Jurjev kápolna és a freskótöredék



Kanyev, Georgij székesegyház, 1144.

    

Ovrucs, Vaszilij templom a XX. század elején és napjainkban